dinsdag 18 januari 2011

Recensie De Telegraaf

Opnieuw 5 sterren voor Caleidoscoop!
maandag, januari 03, 2011
door Jolanda Janssen


Niemand die haar diepste geheim kent

Het is zondagochtend als Janine Burghout wakker schrikt van de deurbel. Ze weet niet wie ze verwacht als ze de voordeur opentrekt. Een vriendin van haar dochter Nicole misschien, een buurvrouw, desnoods Jehova’s getuigen. In ieder geval niet de man en vrouw die voor haar staan. ,,Politie”, zegt de man terwijl hij zijn identificatiebewijs omhoog houdt. Ze krijgt het koud als ze de blik in zijn ogen ziet. ,,Het gaat om uw man. Ik vrees dat we slecht nieuws hebben.” Drie kwartier later zijn de twee rechercheurs weer weg. Het meeste van wat ze hebben verteld, is langs Janine heengegaan. De enige woorden die zijn blijven hangen, zijn ‘overvallen’, ‘neergeschoten’ en ‘ter plaatse overleden’.

Club
Haar man Albert is voor de deur van hun succesvolle club Mercury, een dans- en eetgelegenheid in het Oostelijk Havengebied Amsterdam, vermoord. Albert, de enige op de wereld die Janine vertrouwde, die haar door de zwartste periode van haar leven had gesleept. Nu is ze weer alleen, en is er niemand die haar diepste geheim kent. Ook haar 16-jarige dochter Nicole niet.

Lening
Tien jaar bestaat de club nu. Janine was 22 toen ze hem opende en haar droom werkelijkheid werd. Albert had haar ertoe aangezet. Hij had wat spaargeld dat hij wel in het bedrijf wilde stoppen en hij zou garant staan bij de bank, zodat ze voor de rest een lening kon afsluiten. Binnen drie jaar was het zo’n succes, dat ze van een driekamerflatje naar een enorm groot, vrijstaand huis in Amstelveen konden verhuizen.

Sms
Was Albert bezig met het witwassen van drugsgeld, zoals journalisten beweren? Werd hij afgeperst, zoals Luuk, het hoofd van de beveiliging, zegt? Hoe kan het dat ze ineens een sms krijgt van Albert? Hoelang zal het duren tot een van de rechercheurs haar herkent? Wie is de man, die ze bijna omver rijdt en die volgens de buurvrouw vaak in de straat staat te kijken naar haar huis? En van wie zijn die verse witte bloemen in haar keuken?

Debuut
Caleidoscoop is het debuut van Linda Jansma, en dat is knap. Het is razend spannend en ontroerend tegelijk, behalve thriller een liefdesrelaas en psychologisch goed onderbouwd; je snapt precies hoe het in Janines jeugd kon misgaan. En het is ook nog eens geschreven in stoere taal. Een voorbeeldje, om een kater te omschrijven: een kop als een metalen emmer waarop een heel Japans Taiko orkest een generale repetitie houdt. Dat soort beschrijvingen brengen ook de nodige glimlachjes op het gezicht.
Caleidoscoop, door Linda Jansma. Uitgeverij Verbum Crime, 350 pagina’s, €14,95,
Waardering: 5 sterren

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel, Liesbeth! Caleidoscoop is inderdaad goed ontvangen! Dat is altijd maar afwachten. Wel heel leuk, hoor.

    BeantwoordenVerwijderen